Skip to content

Newcastle a inregistrat pierderi de 73.4 milioane de lire!

Newcastle United, așa-numitul „cel mai bogat club din lume”, este într-adevăr limitat de reglementările Financial Fair Play (FFP).
În ciuda faptului că sunt susținuți de averea Fondului de investiții publice din Arabia Saudită (PIF), proprietarii lor majoritari în proporție de 80%, regulile de profit și sustenabilitate (PSR) din Premier League le limitează cheltuielile.
Chiar și așa, Newcastle a înregistrat totuși o pierdere înainte de impozitare de 73,4 milioane de lire sterline (93,6 milioane de dolari) pentru anul care s-a încheiat la 30 iunie 2023.
Veniturile lor au crescut cu 39% de la an la an, la 250,3 milioane de lire sterline, dar cheltuielile, în special cele cu jucătorii, au fost uriașe. Suma netă de transferuri pe care au cheltuit-o din iunie până în prezent este de 124 de milioane de lire sterline, iar în această sumă nu se crede că este inclusă și posibila taxă pentru Lewis Hall, odată ce contractul său de împrumut de la Chelsea va deveni permanent.

Va încălca Newcastle limita PSR?
Everton a fost lovită cu o reducere de 10 puncte pentru încălcarea PSR, iar Newcastle este încrezătoare că, nu numai că nu va suferi o sancțiune pentru acest ultim set de conturi, dar va rămâne întotdeauna în limitele permise în continuare.
„Suntem conformi în anul despre care vorbim aici și planurile noastre sunt întotdeauna de a fi conformi și în continuare”, spune Darren Eales, CEO-ul lui Newcastle. „Acest lucru face parte din planul nostru de afaceri și din modelul nostru”.
Interesant este că Eales a confirmat, de asemenea, că hotărârea impotriva celor de la Everton „a arătat că există dinți în regimul PSR” și că „probabil că a concentrat multe minți în Premier League, că este ceva real”.
Deși Newcastle prezintă pierderi cumulate de 144,1 milioane de lire sterline în două sezoane, nu toate aceste cifre contabile sunt luate în considerare în calculul PSR. Cheltuielile de infrastructură, investițiile în academie și în echipa feminină se numără printre excepții, de exemplu.

Va transfera Newcastle jucători în această lună?
Posibil, deși cu siguranță nu pare că intenționează să fie ocupată. Eales nu a exclus în mod concludent semnăturile permanente, dar s-a referit în mod repetat la jucătorii pe care clubul îi are și care vor reveni în curând după accidentări, precum și la faptul că ianuarie „nu este cea mai bună fereastră în ceea ce privește valoarea”.
Eddie Howe, antrenorul principal, dorește să aducă întăriri și există un interes deosebit pentru mijlocașul Kalvin Phillips de la Manchester City. Acesta va fi probabil un acord de împrumut, dacă Newcastle îl poate încheia, iar Eales nu „prevede o intervenție chirurgicală majoră”.
„Trebuie să abordăm totul pe termen mediu și lung, nu doar să fim reactivi”, spune Eales. „Trebuie să fim atenți din cauza regulilor PSR și FFP că suntem în conformitate”.

Trebuie Newcastle să vândă pentru a cumpăra?
Când a fost întrebat dacă, într-o lume sub PSR, fiecare jucător are un preț, Eales a răspuns simplu: „Corect.”
Alexander Isak, Sven Botman și Bruno Guimaraes au fost semnati pentru că au adus îmbunătățiri semnificative, dar și pentru că, pe termen lung, au un potențial semnificativ de vânzare.
În timp ce Eales a sugerat că niciunul dintre cei trei nu va pleca în această lună, el a lăsat să se înțeleagă că unul dintre ei ar putea pleca în această vară dacă ar veni oferta potrivită.
„Realitatea este că, atunci când te uiți la FFP, dacă faci un pas înapoi și te uiți la PSR, există modalități prin care poți crea acel spațiu de manevră”, spune el.
Eales nu a confirmat dacă Newcastle pur și simplu a trebuit să vândă jucători pentru a realiza transferuri permanente în această lună, dar a folosit poziția lor sub PSR pentru a sublinia de ce clubul este probabil să fie liniștit în general în perioada de transferuri de pe parcursul lunii ianuarie.

Cât de dependentă este Newcastle de fondurile PIF?
Din ce în ce mai mult, se pare. De-a lungul perioadei contabile, 127.400.000 de lire sterline au fost injectate în Newcastle prin acordarea de acțiuni către PIF, proprietarii majoritari în proporție de 80% ai clubului. O altă finanțare de 60 de milioane de lire sterline a fost apoi emisă pe 22 august anul trecut.
În plus, Newcastle citează venituri comerciale de 6.710.000 de lire sterline de la „alte filiale și întreprinderi asociate” ale PIF. Aceasta include contractul de sponsorizare de pe mânecile tricourilor de la Noon, precum și profiturile din călătoria în Arabia Saudită în timpul Cupei Mondiale din decembrie 2022.
Veniturile comerciale în general au crescut cu 66%, de la 26,5 milioane de lire sterline la 43,9 milioane de lire sterline de la un an la altul, iar o parte semnificativă a acestora a provenit din acorduri legate de PIF. Aceste cifre nu includ nici sponsorizarea Sela pentru partea din față a tricoului începând cu 2023-24, nici contractul pentru echipamentul Adidas care va intra în vigoare în sezonul următor.
Cluburile rivale din Premier League se tem de relația lui Newcastle cu PIF și au întărit regulile privind tranzacțiile cu părțile asociate, chiar dacă au eșuat într-un vot pentru a împiedica clubul să împrumute jucători din Saudi Pro League. Cu toate acestea, Eales este ferm convins că Newcastle nu intenționează să-l semneze pe Ruben Neves de la Al Hilal, nici pe alți jucători din Arabia Saudită.
„Nu există nicio intenție, așa cum stau lucrurile, de a face împrumuturi cu cluburile deținute de PIF din Arabia Saudită”, spune el.

Rezumate Video

Citește și:

© 2024. All rights reserved by TVGool.ro.
Made with  by UpDesigns.ro