România și-a aflat adversarii din preliminariile Campionatului Mondial 2026!
Echipa națională de fotbal a României a primit o grupă accesibilă în preliminariile Campionatului Mondial din 2026, găzduit de Statele Unite, Mexic și Canada. „Tricolorii” lui Mircea Lucescu au fost repartizați în Grupa H, alături de Austria, Bosnia Herțegovina, Cipru și San Marino, evitând adversari de top din urnele valorice superioare.
Tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale 2026 a avut loc la Zurich, vineri, 13 decembrie, începând cu ora 13:00.
Componența grupelor:
- Grupa A: Câștigătoare Germania v Italia, Slovacia , Irlanda de Nord, Luxemburg
- Grupa B: Elveția, Suedia, Slovenia, Kosovo
- Grupa C: Învinsă Portugalia v Danemarca, Grecia, Scoția, Belarus
- Grupa D: Câștigătoare Franța v Croația, Ucraina, Islanda, Azerbaidjan
- Grupa E: Câștigătoare Spania v Țările de Jos, Turcia, Georgia, Bulgaria
- Grupa F: Câștigătoare Portugalia v Danemarca, Ungaria, Irlanda, Armenia
- Grupa G: Învinsă Spania v Țările de Jos, Polonia, Finlanda, Lituania
- Grupa H: Austria, ROMÂNIA, Bosnia-Herțegovina, Cipru, San Marino
- Grupa I: Învinsă Germania v Italia, Norvegia, Israel, Estonia, Republica Moldova
- Grupa J: Belgia, Țara Galilor, Macedonia de Nord, Kazahstan, Liechtenstein
- Grupa K: Anglia, Serbia, Albania, Letonia, Andorra
- Grupa L: Învinsă Franța v Croația, Cehia, Muntenegru, Insulele Feroe, Gibraltar
54 de naționale se vor afla în urne la tragerea la sorți, însă trebuie ținut cont că 24 dintre acestea vor disputa, în martie 2025, meciuri în Liga Națiunilor, fie în „sferturile” competiției, fie în meciurile de promovare/retrogradare. Cele 4 câștigătoare ale „sferturilor” vor juca, în iunie 2025, la turneul final al Ligii Națiunilor (semifinale-finale).
Vor fi 12 grupe, jumătate dintre ele vor avea câte 4 echipe (A-F), iar cealaltă jumătate (G-L) câte 5 echipe. Cele 8 reprezentative care vor evolua în sferturile de finală ale Ligii Națiunilor vor face parte din urna 1. Iar la tragerea la sorți vor fi repartizate în grupe împreună cu perechea lor, urmând ca învingătoarele din „sferturi” să rămână în grupele de 4. În prima urnă se regăsesc și următoarele 4 naționale cel mai bine clasate în clasamentul FIFA. Următoarele urne au fost completate în baza aceleiași ierarhii, România (locul 38 în lume) fiind în a doua urnă valorică.
Pentru ca preliminariile CM să se poată desfășura în paralel cu meciurile rămase de disputat în Liga Națiunilor, în grupele de câte 5 se va putea regăsi o singură echipă învinsă în „sferturile” Nations League sau o singură participantă în meciurile de promovare/retrogradare din aceeași competiție.
La tragerea la sorți, pe lângă anumite restricții în repartizarea echipelor cauzate de distanțele prea lungi sau de condițiile meteo nefavorabile pe timpul iernii, nu vor putea fi împerecheate următoarele: Gibraltar v Spania, Kosovo v Bosnia-Herțegovina / Serbia, Ucraina v Belarus.
Așa vor arăta urnele la tragerea la sorți:
Urna 1: Franța* (sau Croația), Spania* (sau Țările de Jos), Anglia, Portugalia* (sau Danemarca), Țările de Jos* (sau Spania), Belgia**, Italia* (sau Germania), Germania* (sau Italia), Croația* (sau Franța), Elveția, Danemarca* (sau Portugalia), Austria**
Urna 2: Ucraina**, Suedia, Turcia**, Țara Galilor, Ungaria**, Serbia**, Polonia, ROMÂNIA, Grecia**, Slovacia**, Cehia, Norvegia
Urna 3: Scoția**, Slovenia**, Irlanda**, Albania, Macedonia de Nord, Georgia**, Finlanda, Islanda**, Irlanda de Nord, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Israel
Urna 4: Bulgaria**, Luxemburg, Belarus, Kosovo**, Armenia**, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Insulele Feroe, Letonia, Lituania
Urna 5: Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino
* Echipe care vor juca în „sferturile” Ligii Națiunilor și vor fi repartizate în grupe în funcție de rezultat.
** Echipe care în martie 2025 vor juca în meciurile de promovare/retrogradare din Liga Națiunilor.